Često postavljana pitanja

Sledeća pitanja/odgovori trebalo bi da odgovore na vaše upite, u svakom slučaju, za dalja pitanja  konsultujte/ pitajte svog doktora ili farmaceuta.

Uputstvo za pacijenta (PIL)

Možete da preuzmete uputstvo za pacijenta ovde

Mogu li da koristim Lioton 1000® tokom trudnoće i dojenja?

Poznato je da tokom tog perioda problemi mogu nastati ili se pogoršati. Nisu dostupni nikakvi podaci o upotrebi Lioton 1000® gela tokom trudnoće ili laktacije. Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate da rodite bebu, pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre uzimanja ovog leka.

Da li Lioton 1000® ima dobru podnošljivost?

Lioton 1000® se nanosi lokalno na kožu. Rizik od neželjenih dejstava koja utiču na celo telo je nizak. Pažljivo pročitajte celo uputstvo za Lioton 1000® pre nego što počnete da koristite ovaj lek. Lioton 1000® ne treba koristiti ako ste alergični na heparin natrijum ili bilo koje druge sastojke.

Kako da prepoznam vensku insuficijenciju?

Otečene noge mogu da budu jedan od prvih znakova venskog oboljenja, čak i pre nego što proširene vene ili drugi vidljivi znaci postanu očigledni. Bockanje, peckanje i svrab nogu mogu da ukazuju na početak površinskog venskog oboljenja ili postojeće slabosti vena. Ako primećujete otok svake večeri, bez obzira na to šta ste radili tokom dana, ili ako imate otečene članke posle dugog putovanja, vaše vene su možda već oslabljene, i vreme je da nešto preduzmete.

Proverite sa svojim lekarom!

Mogu li da odložim napredak razvoja površinske venske insuficijencije?

Nastanak površinske venske insuficijencije počinje kada redovno osećate da su vam noge teške, otečene ili bolne. Do otoka dolazi jer krv koja se nakupila u nogama izaziva abnormalno visok pritisak u venama i okolnom tkivu, tako da dolazi do ometanja mikrocirkulacije i limfne drenaže. Mišiće takođe treba ojačati da bi mogli da podržavaju protok krvi. Nošenje kompresivnih čarapa je dokazana mera. Što ranije počnete da preduzimate mere, to bolje.

Ako imate bilo kakvih daljih pitanja o upotrebi ovog leka, pitajte svog lekara ili farmaceuta.

Proširene vene u 21. godini?

Pošto neke osobe imaju genetsku predispoziciju za proširene vene, čak i mlade osobe (uglavnom žene) su pogođene otečenim i bolnim nogama. Ovo oboljenje obično napreduje vremenom. U već uznapredovalim fazama, specijalista za vene (flebolog) može da razgovara o opcijama lečenja (npr. o operaciji) posle detaljnog lekarskog pregleda kod vašeg lekara.

Mogu li da koristim Lioton 1000® za modrice i sportske povrede?

Da, možete da koristite Lioton 1000® za olakšanje otoka i modrica na zglobovima i mišićima usled trauma i iščašenja. Heparin u njegovom sastavu pomaže u poboljšavanju mikrocirkulacije, umanjivanju bola, otoka i crvenila, a formula hidro-alkoholnog gela takođe pruža trenutan osećaj hlađenja.

Ako imate otvorene rane, kožu koja krvari, ili infekciju kože na mestu koje treba lečiti Lioton 1000® gel ne treba koristiti na takvim mestima.