Šta je lečenje venske insuficijencije?

Lečenje rane venske insuficijencije

Vežbe i kompresivna terapija pomažu protiv venske insuficijencije. Nanošenje gela koji sadrži heparin takođe može da ublaži otok i bol u nogama.

Lečenje proširenih vena

Postoje različite opcije lečenja: konzervativne mere i invazivnije metode poput skleroterapije, operacije i endovenskih tretmana.

Posle operacije vena na nogama, korisno je koristiti Lioton 1000®. Nanošenje Lioton 1000® gela pomaže pacijentima da se oslobode edema i postoperativnog hematoma.

Ikonica za par kompresivnih čarapa za konzervativne mere

Konzervativne mere

Neugodnost koju izazivaju proširene vene može se umanjiti podizanjem nogu i/ili nošenjem elastičnih kompresivnih čarapa.

Ikonica za hipodermičku iglu za skleroterapiju

Skleroterapija

Skleroterapija je uobičajen način lečenja za paučinaste vene i vene srednje veličine. Tanka igla se koristi za injektiranje nadražujućeg rastvora u venu. Time se stvara reakcija koja ostavlja ožiljke i zapečaćuje neželjeni sud i telo apsorbuje ove vene – one na kraju nestaju.

U skleroterapiji, kompresivne čarape se moraju nositi – kao i kod svih drugih hirurških metoda – kako bi se ubrzao proces lečenja i da bi se učinio što laganijim. Skleroterapija se može navoditi ultrazvukom.

Lečenje uznapredovalog venskog oboljenja

Površinsko vensko oboljenje sa otvorenim ranama predstavlja najozbiljniju fazu. Pacijenti su onemogućeni da budu aktivni u svakodnevnom životu. Stoga, terapijski ciljevi kod uznapredovalog oboljenja  površinskih vena su:

  • kontrolisanje simptoma
  • promovisanje lečenja i sprečavanje ponovnog javljanja otvorenih rana
  • vraćanje normalne sposobnosti hodanja.

Lečenje bola i otoka obuhvata podizanje ekstremiteta iznad nivoa srca, nošenje kompresivnih čarapa ili zavoja i vežbe koje podržavaju oporavak vena.

Dugotrajna i ozbiljnija venska insuficijencija može da izazove bolne otvorene rane u predelu članka i ometanje svakodnevnog života.