Šta je venska insuficijencija?

Šta se dešava u mojim nogama?

Kada imate vensku insuficijenciju, vaše vene teže šalju krv od nogu nazad do srca.

Vene u vašim nogama konstantno moraju da prkose gravitaciji vraćanjem krvi nazad do srca! Da bi se to obezbedilo, neophodna je savršena saradnja nekoliko nivoa:

  • Vaše srce kuca i pumpa krv, održavajući stalni protok krvi.
  • Ventili moraju da funkcionišu pravilno kako bi se sprečio protok krvi u pogrešnom smeru.
  • Kada vam se mišići skupljaju, vene se komprimuju, što dalje podržava cirkulaciju nazad do srca.

Ilustracija zdrave vene koja prikazuje normalnu kompresiju vene koja podržava cirkulaciju nazad ka srcu

Površinska venska insuficijencija

Ako je ovaj sistem poremećen, to može da dovede do površinskog venskog oboljenja sa insuficijencijom zalistaka. Venski zalisci ne mogu da se pravilno zatvaraju prilikom protoka krvi unatrag, što dovodi do stalnog povećanja zapremine krvi u vašim venama. Kao posledica, dolazi do sve većeg poremećaja venske drenaže i mikrocirkulacije.

Bez zalistaka koji funkcionišu, krv teče u pogrešnom smeru: nadole prema već zagušenoj nozi. Rezultat toga je venska staza. Ovaj poremećaj se naziva površinskom venskom insuficijencijom i progresivne je prirode.

Oticanje nogu, otekla stopala, težina, svrab, bol u nogama, trnjenje nogu i noćni grčevi su neki od simptoma koji ukazuju na poremećaje krvnog toka / u donjim ekstremitetima.

Ilustracija venske insuficijencije koja prikazuje abnormalnu kompresiju vene i dalji gubitak elastičnosti koji ometa cirkulaciju krvi

Proširene vene

U situaciji opisanoj u prethodnom tekstu, zalisci su u opasnosti od daljeg gubljenja elastičnosti i neispunjavanja svoje funkcije. To može da dovede do pojave proširenih vena tokom vremena. Pojam „proširene vene“ koristi se za opisivanje uvećanih, nateklih vena koje štrče iz kože donjih ekstremiteta. Međutim, još veći rizik predstavlja tromboza. Venska tromboza može nastati usled krvnog ugruška koji se formira u veni i može da dovede do začepljenja vena.