Koji su klinički simptomi i faze venske insuficijencije?

Faze venskog oboljenja

Oboljenja površinskih vena mogu da pogode muškarce i žene svih dobi i nivoa aktivnosti. Mnoge osobe imaju vidljive proširene vene, dok druge nemaju vidljive znake oboljenja.

Tačna dijagnoza je osnov za tačnu klasifikaciju problema sa venama.

Kako bi se umanjila konfuzija i kako bi postojao standardan način razgovora o problemima sa venama, grupa stručnjaka kreirala je sistem klasifikacije poznatiji kao CEAP. Ovaj akronim označava:

  • Klinički – izgled vena pacijenta
  • Etiologija – da li je problem nasleđen ili ne
  • Anatomija – koje vene učestvuju
  • Patopsihologija – u kom pravcu teče krv (normalni ili abnormalni tok) i da li je protok krvi blokiran.
Noga koja ne pokazuje vidljive znake oboljenja površinskih vena

Nema vidljivih znakova oboljenja površinskih vena

Noga koja ne pokazuje vidljive znake oboljenja površinskih vena.

Noga na kojoj su prikazane samo paučinaste vene

Paučinaste vene

Vene koje možete da vidite ili osetite odmah ispod površine kože nazivaju se površinskim venama. Paučinaste vene su grupe sitnih krvnih sudova koji nastaju blizu površine kože. Često su crvene, plave ili ljubičaste i imaju izgled paukove mreže. Obično se nalaze na licu i na nogama.

Noga na kojoj su prikazane proširene vene

Proširene vene

Proširene vene na nogama se obično javljaju odmah ispod površine kože. Ovi uvećani ili prošireni delovi se lako vide jer izgledaju debelo i čvornovato.

Otečena površina noge sa edemom

Edem

Ako patite od hronične venske insuficijencije, edem često nastaje u donjim ekstremitetima i člancima. Udubljenje u tkivu može da nastane tokom produženog perioda kada se pritisne prstom.
Uzroci nastanka mogu biti konzumiranje kafe ili alkohola, stajanje ili sedenje tokom dužeg perioda, visoka temperatura i fluktuacija hormona.

Noga na kojoj su prikazane promene ili crvenilo na koži

Promene na koži

Produženo nakupljanje i povećani pritisak u venama može da izazove da koža postane crvenkasto-braon boje. Ovo se najviše primećuje oko članaka ali takođe može da pokrije i cevanice i stopala.

Noga sa otvorenim venskim čirom

Venski čirevi

Venski čirevi su obično nežni na dodir, plitki i umereno neprijatni. Oni predstavljaju komplikacije prethodnih faza oboljenja površinskih vena.
Često počinju kao ranice koje mogu da se prošire u velikoj meri. Venski čirevi mogu da luče tečnost i mogu biti crvenkastog izgleda.

Kako mogu da sprečim površinsku vensku insuficijenciju?

Da bi se umanjio rizik od nastanka površinske venske insuficijencije, preporučuje se zdrav način života. Naročito je važno dovoljno vežbanje, izbegavanje alkohola i cigareta i uravnotežena ishrana.

Blaga ili umerena fizička aktivnost (npr plivanje ili hodanje) može da pomogne, ali teška fizička aktivnost može pogoršati površinsku vensku insuficijenciju. Pored toga, Lioton 1000® gel može da spreči komplikacije usled proširenih vena.